Українська Масниця або Колодій

Масниця (Колодій, Сиропуст, Сиропусний тиждень, Сирна неділя) – тиждень перед початком Великого посту, який не має визначеної дати, бо залежить від дати Великодня кожного року. За звичаєм, цього тижня вже відмовлялися від м’ясної їжі, набирало сили обмеження скоромних страв, проте наставало справжнє свято молочних продуктів, що й дало назву цим дням. Не їли ні м’яса, ні сала, ні навіть жирів тваринного походження, лише яйця, без яких не обходилося тісто для випічки, млинців та вареників.

Оскільки це було останнє гуляння перед найсуворішим постом – справляли його гучно, весело та смачно, влаштовували велику ярмарку з музикою, піснями та найрізноманітнішими розвагами.

Не обійшлося свято і без кулінарних традицій. У цей тиждень готували велике розмаїття страв, основним компонентом яких були молочні продукти. Традиційними на свято для українців були вареники, а не млинці. Зазвичай їх готували з сиром і обов’язково щедро змащували вершковим маслом. Звичай приготування вареників існував ще за часів Трипільської культури. Вареники символізували молодий місяць, який у свою чергу був символом жіночої енергії.  Окрім вареників готували інші страви на основі молочних продуктів: сирники, сирні баби, локшину та галушки також варили на молоці. А з молока робили ряжанку, колотуху, розтирачку, кисіль. Всі каші також готувались у цей тиждень виключно на молоці.

Які ж традиції були притаманні нашим пращурам в ці дні. Підходили останні дні, коли молодим людям ще можна було справляти весілля, а на тих парубків, хто не використав у цьому році свій шанс, чекало жартівливе покарання. Неодруженим парубкам чіпляли до пояса чи до руки колодку (звідси і назва свята Колодій), зняти яку дозволялось тільки за відкуп. У такій жартівливій формі молодим чоловікам нагадували про важливість створення власної родини. Після Великого посту, чоловік, який вже обрав собі наречену, вимінював у неї цю колодку на писанки.

Дівчина ж, у свою чергу, могла висловити у цей час симпатію до одного певного парубка, якого вона обрала поміж усіх. Виготовити іншу, символічну «колодку» з атласу, з квітами та бісером і причепити на ліву руку чи на груди, ближче до серця. Ця старовинна традиція – один із найголовніших доказів унікальності українського свята, адже аналогів їй у інших країнах немає.

В Рівненському районі народні гуляння з приводу свята відбудуться:

  • 17 лютого 2018 року о 15.00 годині в будинку культури с.Біла Криниця;
  • 17 лютого 2018 року о 14.00 годині в будинку культури с.Велика Омеляна «Свято пирогів»;
  • 18 лютого 2018 року о 14.00 годині в будинку культури смт Оржів
  • 18 лютого 2018 року 0 14.00 годині в будинку культури с.Великий Житин;
  • 18 лютого 2018 року о 14.00 годині в будинку культури с.Грушвиця.

005

27752205_956240047866038_7756059410091919252_n

27657452_1616271098460820_6803271915130448041_n